10 Temmuz 2016 Pazar

Oyun Koleksiyonu: Papers, Please


Glory to Arstotzka!

   Arstotzka'ya, dünyanın en güzel ülkesine hoşgeldiniz! Bu yazıda, Arstotzka gibi mükemmel bir ülkenin sınır kapısında çalışan bir denetçiyi kontrol ettiğimiz "Papers, Please" adındaki oyunu inceliyoruz.
   Arstotzka, var olan en muhteşem ülke olduğu için ülkeye her isteyen giremiyor. Bu mükemmel ülkeye girebilmek için pasaport, kimlik kartı, aşı belgesi, geçiş izni ve eğer çalışmak için geldiyseniz ekstradan bir belge lazım. Bu belgelerde herhangi bir uyuşmazlık olursa bu ülkeye asla giremezsiniz, hatta tutuklanabilirsiniz bile! Çünkü sınır kapısındaki denetçilerimiz asla rüşvet almaz, ailesine iyi bakar, ülkesine asla ihanet etmez, işini dikkatle yapar ve ülkesine gurur kaynağı olur.
   Denetçilerimiz işlerine o kadar bağlılardır ki çocukları ölse bile bir sonraki gün işe gelirler (kesinlikle gelmezlerse işten atılacaklarından ve ölüme terkedileceklerinden değil, nereden çıkardınız onu! susun!).
   Arstotzka dünyanın en iyi ülkesi olduğu için elbette komşularıyla da iyi geçinir. Kolechia'lı pislikler hariç, onların hepsi ölmeyi hakediyor.
   Eğer siz de böyle mükemmel bir ülkede işkence çeken... öhöm... gururla ve mutlulukla çalışan bir sınır kapısı denetçisinin hayatını deneyim etmek istiyorsanız bu oyunu mutlaka oynayın!

Yaşasın Arstotzka!

Artılar: 
+Dünyanın en iyi ülkesi Arstotzka'yı görebilmek

Eksiler:
-Kolechia'lı pislikler oyunda var olmamalı!!!!

PUAN: 100


   Evet, giriş kısmında biraz dalga geçerek anlattığım üzere Papers, Please, oyunun evreninde geçen Arstotzka adındaki bir ülkedeki (büyük oranda SSCB'den esinlenerek yapılmış bu ülke) sınır kapısında çalışan bir denetçinin kontrolünü veriyor bize. Oyundaki temel amacımız, Arstotzka'ya gelmek isteyen insanların evraklarını kontrol etmek ve oyunun bize koyduğu kurallara göre o kişinin geçip geçmeyeceğine izin vermek. Oyun toplamda 30 gün süren bir hikayeyi anlatıyor ve her gün 5-10 dakika falan sürüyor. Günler geçtikçe oyuna yeni kurallar geliyor ve oynanış daha karmaşık bir hale geliyor. Öyle ki oyunun ilk günlerinde bakmamız gereken tek şey geçmek isteyen kişinin pasaportundaki bilgiler iken, sonlara doğru 4-5 tane belgedeki bilgileri tek tek kontrol etmek, karşılaştırmak ve hiçbir detayı kaçırmadan kişinin geçip geçmeyeceğine karar vermek.

  Örneğin adam bize "Arkadaşımı ziyaret edeceğim, 3 gün kalacağım" derse ve geçiş izninde "İş için geldi, 14 gün kalacak" yazıyorsa o adamı almıyoruz. Herhangi bir belgesinin son kullanma tarihi geçmiş görünüyorsa almıyoruz. Pasaportundaki kod ile geçiş iznindeki kod uyuşmuyorsa almıyoruz. Kimlik kartında 62 kilo yazıp da tartıda 73 kilo yazarsa üstünü arıyoruz, bomba falan çıkarsa tutukluyoruz. Ya da gelen kişi erkek gibi görünüp de pasaportunda "Bayan" yazıyorsa "Noluyor lan?" diyip kişiye X-ray taraması yapıyoruz, sonuca göre alıyoruz.

Bu amcayı oyun boyunca bol bol görüyoruz...

   Yani oynanış hakkında kafanızda bir fikir oluşmuştur muhtemelen. Tabii oyunu oynarken kendiniz vermeniz gereken bazı kararlar da var. Bazen size "EZIC" adında gizli bir örgütün üyeleri gelecek ve "Buraya Blablabla kişisi gelecek, onu alma, o çok tehlikeli biri" diyecek. O kişi geldiğinde ve belgelerinde hiçbir hata olmadığını gördüğünüzde alacak mısınız, almayacak mısınız? Ya da bir kadın belgelerinin eksik olduğunu ama hayatının tehlikede olduğunu ve ülkeden kaçıp gitmesi gerektiğini söyledi. Bu durumda ne yapacaksınız?

  Elbette bir de ailemize bakmamız lazım. Ailemizin barınma, ısınma, ilaç gibi ihtiyaçlarını karşılamak için de paraya ihtiyacımız lazım. Para için de oyunu dikkatli oynamak ve insanların geçip geçmeyeceği hakkında doğru kararlar vermek lazım. Veya ülkenize ihanet edip rüşvet almak da bir seçenek ama devlet bunu farkederse ayvayı yiyebilirsiniz... Eğer ailenize iyi bakamazsanız ve bütün aile ölürse devlet sizi işten atıyor.

  Oyun yaklaşık 4 saat sürüyor -bir de sonsuz modda vakit geçirebilirsiniz- ve toplamda 20 farklı sonu var. Ama bu 20 sonun çok büyük kısmı belli sebeplerden dolayı oyunu kaybettiğiniz zaman oluyor. Asıl oyunu bitirince oyun boyunca yaptıklarınız ve oyunun sonunda yaptığınız seçime göre 3-4 tane falan son alabiliyorsunuz.

   Sonuç olarak Papers, Please, insanların "Dünyanın en iyi ülkesi" diye kandırıldığı bozulmuş, iğrenç bir ülkenin anlatıldığı bir distopya. Ama aynı zamanda çok eğlenceli ve farklı bir oyun. Şu an Steam'deki fiyatı 18 lira. Bence fiyatı gayet uygun ama özellikle indirimlerde fiyatı daha da düştüğünde kaçırmayın alın derim. Tembellik etmeyip bir sonraki incelemeyi yazdığımda görüşürüz!
 
 Artılar:
+Farklı ve eğlenceli oynanış
+Hikaye anlatım tarzı

Eksiler:
-Ana hikaye süresi kısa

Puan: 80

Glory to Arstotzka!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder